Een handige checklist

Checklist, to-do-list of gewoon afvinklijstje?

Welke zou je kiezen? Je bedoeld met allebei hetzelfde en toch is het anders. Hoe dan? Het ene is Engels en het andere is Nederlands, dat is voor de hand liggend. Het ene gebruik je op je telefoon, tablet of computer. Het andere gebruik je doorgaans op de keukentafel, aan de koelkast geplakt. Of bij de deur of zelfs achter op een sigarendoosje. Met van die gele versies waarbij handig de vierkantjes zijn voorgedrukt. Er zijn ook kant en klare lijstjes en lijsten te printen. Handig bij het verhuizen, boodschappen doet, klust in huis, op vakantie gaat of een begroting maakt. Het zijn allemaal lijstjes. Met de bedoeling om ze door te strepen of af te vinken. Om er bedragen, namen of afdelingen achter te zetten, of alle drie.

Voorbeelden

Vergaderpunten, kampeervakantie, verhuizing, stappen in een project, afvinken tijdens een scrum, nakijk punten bij het onderhoud van een auto. Vlak voor het laten opstijgen van een vliegtuig heet dan weer een preflight check. En die heb je zelfs voor drones. En schijnbaar ook voor email campagnes, fotoshoots, tot complete offertes (soms bij de bouwmarkt handig online) en nog veel meer. Men hoeft niet eens een deep search te doen in de zoekmachines om met allerlei lijstjes bekend te geraken.

Het boodschappenlijstje

Maar de meest belangrijke, meest vergeten en meest gebruikte is toch wel het boodschappenlijstje. De een gaat met een geeltje en wat half begrijpbare kriebels op pad door de gangen van hun liefste super. Of langs de kramen van de weekmarkt op zoek naar koopjes. Want zo zijn wij Hollanders dan ook wel weer. De ander schuifelt aarzelend, voorover gebogen, hun gezicht lichtblauw van het mobieltje, zoekend naar het boodschappenlijstje, wat onvindbaar lijkt. Dan maar weer raden wat daar toch op dat lijstje stond. En dan altijd met de verkeerde dingen thuis komen.
Datzelfde gebeurt wanneer je het boodschappenlijstje prompt vergeet en dan staat de piekeren wat er ook alweer opstond. Maar er zijn ook apps. Met dezelfde naam: boodschappenlijstje. Enkele grootgrutters hebben hun eigen app en boodschappenlijstje, bouwmarkten hebben hun eigen boodschappenlijstje,. Zelfs het wereldbekende blauw met gele woonwarenhuis heeft een boodschappenlijstje.

Lijstjes. Waar ze ook voor worden bedoeld of nodig voor zijn. We kunnen niet zonder. Op welke manier dan ook.