Complimentendag

De dag van het compliment

Het is officieel. Het is vandaag 1 maart en wereldwijd complimentendag. Geef dus iemand vandaag een compliment. Dat haar coiffeur of nieuwe kleding zo goed zit (voorzichtig), dat zijn brommer, auto of fiets zo mooi glimt, dat een collega altijd koffie inschenkt. Voor dat project wat zo goed is afgesloten, Of gewoon zomaar, omdat je denkt dat iemand wel een compliment kan gebruiken. Complimentendag mag eigenlijk elke dag een uurtje zijn en moet dan ook veranderd moeten in complimenten uurtje.

Complimenten uurtje dan?

In een uurtje kun je elke dag iemand een compliment geven. Nu moet je nog haast maken ook, want stel je voor dat je iemand bent vergeten. En die kans is groot op zo’n dag. Dan moet je van tevoren een lijst aanleggen met wie je allemaal een compliment gaat geven die ene dag. En de rest van het jaar dan? Is het dan niet meer nodig? Is het dan verboden om iemand een compliment te geven? Wat een raar woord eigenlijk, compliment.

Synoniemen

Mag je iemand ook een pluim geven? Er zijn ook een aantal Bargoense versies van of anders te verzinnen. Die zal ik hier niet herhalen, al kom ik een beetje in de verleiding. Maar ik doe het niet. En waar haal je zo gauw een pluim vandaan? Je moet er maar net een bij de hand hebben. Zal je net zien dat ze weer vergeten zijn te bestellen. Of een loftuiting aan het adres van iemand laten horen. Figuurlijk dan, want als iedereen zijn lof ging tuiten op kantoor dan wordt het een rommeltje. Het betekent eigenlijk dat je de lof rond bazuint over het lijdend of juist gevierd onderwerp, hier een persoon zijnde.

Tenslotte

Nee, laten we het gewoon bij een compliment houden. Al is het een woord dat mijn handen in een kreukel brengt, elke keer wanneer ik het moet typen. Trouwens, wat zit je haar leuk. En jij, jij bent fantastisch. Ja, jij!