Smoke

Smoke tekst in Photoshop en in 10 stappen.

Om wat meer te oefenen met beeldbewerking software heb ik onderstaand plaatje gemaakt. Geen fotografie, gewoon Photoshop, een Wacom tablet en pen en een beetje geduld. Even verderop heb ik de uit het Engels vertaalde tekst toegevoegd, evenals een link naar de originele tekst. Overigens heb ik er iets langer over gedaan dan de 5-10 minuten die de schrijver nodig gehad zou hebben. 🙂 Maar het was wel weer een goede oefening en het resultaat mag er zijn.

Smoke

Stap 1

Open photoshop en maak een nieuw document. De grootte van dit document is 1920 x 1200 pixels. Gebruik vervolgens een gradient overlay bij blending options, gebruik radial voor style en #07090A – #202B35 voor de kleuren.

Stap 2

Kies een lettertype en maak de tekst. Ga vervolgens naar filter>blur>motion blur. Gebruik 90 graden voor de angle en 40 pixels voor de distance.

Stap 3

Ga vervolgens naar filter>distort>wave, gebruik 3 voor het aantal generators, 10 en 346 voor de wavelength en 5 en 35 voor de amplitude.

Stap 4

Ga naar filter>Blur>Gaussian Blur. Gebruik 10 pixels voor de radius. Groepeer de laag en zet de blend mode van de map op Color Dodge. Zo krijg je een fraai licht effect.

Stap 5

Maak een nieuwe laag boven alle andere, zorg ervoor dat de kleuren van de voor- en achtergrond op zwart en wit staan en ga dan naar filter>render>clouds. Wijzig de blend mode in color dodge en ga naar layer>layermask>reveal all.  Verberg naar eigen inzicht enkele delen van de wolkenlaag. Doe dat met een heel zachte brush, 0% hardness en een zwarte kleur.

Stap 6

Maak een nieuwe map in de layer palette. Zet de blend mode op color dodge en maak een nieuwe laag aan. Gebruik vervolgens een smoke brushes van Qbrushes of een van je eigen favoriete burshes. Zet de kleur op wit en plaats enkele rookpluimen.

Stap 7

Plaats nog enkele rookpluimen zoals bv in het voorbeeld of zoals je het zelf wilt hebben. Plaats er niet teveel.

Stap 8

Maak een nieuwe laag aan onder alle lagen maar boven de background laag. Vul deze laag met zwart en ga naar filter>Texture>Texturizer. Gebruik 100% voor de scaling en 4 voor relief, canvas voor de texture en top voor light. Wijzig de opacity naar 10% voor een mooie texture voor deze afbeelding.

Stap 9

De donkere versie is al fraai genoeg, maar je kunt het wijzigen in een soort brandend papier zoals ik in het voorbeeld heb toegepast. Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen, layer>new adjustment layer>invert. En hey presto. Koel plaatje.

Conclusie

Een van de leukste dingen in photoshop is de brush en alle dingen die je met brushes kunt maken. Met de gave websites als Brusheezy, Tutorial9, Qbrushes, DeviantArt en PSDTuts heb je een wereld aan soorten van brushes tot je beschikking voor alle soorten effecten en elementen die klaar zijn om te gebruiken. Hiermee kun je je concentreren op het maken van fraaie afbeeldingen en hoef je veel onderdelen niet zelf te maken. En je hebt hiermee 2 verschillende effecten met een enkele adjustment laag>invert. En het gaat om het spelen met de mogelijkheden.

Het originele artikel kun je hier vinden.

Laat me eens weten wat je er van vindt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.