Sneeuw in Apeldoorn

Winter in Apeldoorn

Al dagen sneeuwt het hier af en aan. Zo af en toe, dus. Maar dan ook in forse hoeveelheden. En het lijkt niet op te houden. De kan op een witte kerst lijkt steeds groter te worden. Whatever.

Het eerste wat ik vanmorgen riep, toen ik naar buiten keek, was: “Dude! Fresh powder!”. Wel… niet echt, maar later op de dag moest ik er wel aan denken. 🙂

Het is een geweldig gevoel om door 30 cm sneeuw te lopen en te genieten van de natuur. Vlak om de hoek is een groot park wat er vandaag natuurlijk bijna betoverend uit zag. Alles is wit, bomen zijn bladerloos, het is kerstvakantie, iedereen lijkt op een slee te zitten, glijdend door de sneeuw en het enige geluid wat te horen lijkt, is: “Whiiieeee!”

Oh ja, en het geblaf van honden. Het leek wel een conferentie voor de plaatselijke kinologenclub in dat park. Op enig moment stond ik diep in gedachten verzonken en uiterst geconcentreerd door de zoeker van mijn camera te staren naar een winters plaatje. Tot de sluimeringen wreed verstoord werden door een zwaar geblaf. Voorzichtig om me heen kijkend ontdekte ik een enorm exemplaar van de Canis lupus familiaris welke mij verwachtingsvol aan bleef kijken. De enorme sliert kwijl die uit de bek van het dier hing ontging mij zeker niet. De eigenaar van het ernstig uitziende schepsel verklaarde dat de viervoeter wilde spelen en bleef het beest aansporen om toch vooral de stok te zoeken. Gelukkig was het duidelijk dat ik geen stok was, nog in mijn bezit had en verloor de hond, want dat was het, al snel z’n interesse in mij en snuffelde een eind verder.

Fotograferen in de sneeuw is altijd een uitdaging. Vooral de witte kleur van sneeuw onder een wolkenloze hemel is vrijwel onmogelijk. Maar de zon maakt een hoop goed. Het zachte, lage winterse licht maakt de schaduwen lang en details krijgen een fraai contrast. Het beste is om de witbalans van de digitale spiegelreflex om AWB te laten staan. De camera is prima in staat om over het algemeen de juiste kleurtemperatuur te zoeken. Eventueel kan bij het verwerken van de RAW-bestanden de kleurtemperatuur iets aangepast worden. Probeer een sneeuwplaatje ook eens om te zetten in zwart-wit.

Ik kan me niet herinneren dat ik zoveel sneeuw heb gezien. En toch is het maar 4 jaar geleden dat ik een nacht lang op de A1 heb vast gestaan vanwege extreme sneeuwval en dat het leger rollen snoep en flesjes water langs kwam brengen. Pfft.

Aldus. [svgallery name=”Sneeuw” link=”Hier is de rest van de serie. >>”]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.